41

Welkom

Het loket kinderopvang is er om ouders met kinderen te ondersteunen bij het vinden van kinderopvang. Alle Leuvense opvanginitiatieven zijn aangesloten bij dit loket, ontstaan vanuit Centrum voor Kinderopvang "het Kind". Je kan op onze website informatie terugvinden over het opvangaanbod in Leuven, opvang op maat zoeken en je opvangvraag online indienen en opvolgen.

Opvang ziek kind

opvangaanbod

Op zoek naar opvang? Maak uw selectie en klik op 'zoeken'. De zoekresultaten verschijnen links.

Gemeente
 

Leeftijd kind
* Schoolgaande kinderen  

Prijs opvang
 

Schaal opvang
 

  filter wissen

last minute opvang

Dringend en/of tijdelijk opvang nodig? Hieronder vindt u de voorzieningen die last-minute plaatsen aanbieden. Dit zijn plaatsen die op korte termijn ingevuld moeten worden en van relatief korte duur zijn.

meer info

opvang ziek kind

Sommige opvanglocaties vragen een kindje met koorts of een besmettelijke ziekte thuis te houden. Als ouder moet je dan op zoek naar een alternatief. Hieronder vind je initiatieven die thuis je zieke kind komen opvangen.

meer info

Leuven-sponsorlogo

Opening nieuwe snoezelruimte in Girafant

2018-12-10

Kinderen gebruiken al hun zintuigen om de wereld te ontdekken en zich te ontwikkelen. Bij baby’s en peuters met een specifieke zorgbehoefte verloopt dit proces moeizamer. Zij kunnen vanaf nu terecht in de prachtige snoezelruimte van Kindercentrum De Girafant (Nieuwe Kerkhofdreef 2, Leuven). Je vindt deze net naast het inclusieve kinderdagverblijf De Girafant en de speelplek van Huis van het Kind Leuven. Zo kunnen kindjes die meer zorg nodig hebben er vlot terecht. De toegang is gratis.

De werking staat open voor alle ouders van kinderen met een moeilijke start tot 3 jaar.  Voor meer info hierover kan je terecht in bijgevoegde flyer of bij cik@leuven.be.

“Mijn eigen baas zijn, is kinderspel”

2018-11-28

Onthaalouder zijn is een prachtig beroep en iedereen met een hart voor kinderen kan het worden! Je krijgt de kans om kinderen te zien groeien en om mee vorm te geven aan hun ontwikkeling.

Je staat er nooit alleen voor want ‘onze onthaalouders’ kunnen volop gebruikmaken van de vele voordelen: onze steun, begeleiding, vorming, gratis verzekering, administratieve hulp, een belastingvrije vergoeding, en nog veel meer.

Vierentwintig uur per dag, 7 dagen op 7 zijn we voor jou beschikbaar in geval van nood.  We informeren je over de regels, helpen je ze toe te passen en we coachen je bij de omgang met kinderen en ouders. Bovendien komen de kinderen automatisch bij jou terecht via ons centraal loket.  Zo wordt onthaalouder zijn kinderspel.

Als onthaalouder ben je je eigen baas, zonder dat je zelfstandige moet worden. Je werkt alleen of samen met een andere onthaalouder, bij je thuis of in een locatie in de buurt. Je opvanguren, je werkdagen en je verlof kan je zelf bepalen. Er zijn dus veel mogelijkheden en die bekijken we graag samen met jou.

 

Lijkt het je wel wat om kinderen al spelend te laten leren in je eigen thuisomgeving of in een andere locatie?  Wil je de stap zetten naar kinderopvang waarbij je zelf je eigen baas bent, maar toch kan rekenen op onze steun en begeleiding? Neem dan contact met ons op via 016 24 80 84 of opvanggezinnen@zorgleuven.be. Meer info is in bijgevoegde flyer te vinden.

Extra openingsmoment spel- en ontmoetingsruimte Girafant

2018-09-19

Sinds kort kunnen gezinnen nu ook elke zaterdagnamiddag terecht in de speelplek Girafant (Nieuwe Kerkhofdreef 2) in Heverlee! Tussen 14u en 17u kunnen (groot)ouders er komen spelen met hun baby, peuter, jonge kleuter (t.e.m. 3 jaar). Kinderen leren er spelen met andere kinderen, ouders wisselen ervaringen en tips uit en ontmoeten nieuwe mensen. 

Nieuw in Leuven: boekstart voor piepjonge lezers

2018-09-18

Vanaf september ontvangen alle Leuvense baby’s en peuters een gratis boekenpakket. Het initiatief gaat uit van de Bib Leuven, PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten en Huis van het Kind Leuven. Samen willen ze kinderen laten genieten van mooie boeken. 

Met Boekstart willen we kleine kinderen samen met hun (groot)ouders laten genieten van mooie boeken. Omdat blijkt dat kinderen die al vroeg in contact komen met boeken taalvaardiger zijn en beter kunnen rekenen. Maar ook en misschien vooral omdat samen in boekjes kijken goed is voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid. Kinderen hun fantasie slaat op hol bij het horen van verhalen en beleven heerlijke momenten met mama of papa. Wie herinnert zich niet die heerlijke voorleesmomenten niet voor bedtijd?

Boekstart wil de Boekstartboodschap zo breed mogelijk verspreiden, daarom worden de babypakketten voor kindjes vanaf 6 maanden verspreid via de Leuvense consultatiebureaus van Kind en Gezin, waar zo goed als alle jonge gezinnen komen. Ouders van peuters krijgen op het consultatiebureau een uitnodiging om hun peuterpakket op te halen in het bibliotheekfiliaal in hun buurt.

Nieuw vanaf 1 januari 2019: kinderopvangtoeslag

2018-09-18

Vanaf 1 januari 2019 krijgen ouders die gebruik maken van kinderopvang met een vrije prijs een kinderopvangtoeslag van 3,17 euro per opvangdag. Het gaat over kinderopvang van kinderen die nog niet naar de kleuterschool gaan en die naar een kinderopvang in Vlaanderen en Brussel gaan met een vergunning van Kind en Gezin. De toeslag bedraagt 3,17 euro per volle opvangdag. Dit is een dag van meer dan 5 uur opvang en de helft voor een opvangdag van minstens 3 uur tot 5 uur opvang. In de brochure vind je informatie over wat dit voor een kinderopvang zal betekenen die nu werkt met T1 of zonder subsidie. 

‘Pas zwanger? Dan is dit project zeker iets voor jou’?

2018-09-04

Tijdens 5 groepssessies doorheen de zwangerschap krijg je een antwoord op al je vragen over zwangerschap, bevalling en ouderschap en ontmoet je andere toekomstige mama’s waarmee je jouw vragen en bezorgdheden kan delen. De eerste sessie vindt plaats tussen 12 en 16 zwangerschapsweken. Na de bevalling komt dezelfde groep samen voor een sessie babymassage.

Tijdens elke sessie neemt de vroedvrouw je even apart voor de medische opvolging van jouw zwangerschap . De sessies worden ondersteund door 1 vaste vroedvrouw. Dit gebeurt in combinatie met de zwangerschapsraadplegingen bij de huisarts en/of gynaecoloog.

De sessies duren 2 uur. Dit is een samenwerking tussen Huis van het Kind, De Bakermat, Kind&Gezin, Stad Leuven, Bolle Buik en Solidariteit voor het Gezin.

Inschrijvingen gebeuren telefonisch via De Bakermat (016/20.77.40).

Data inschrijvingen vakanties 2018-2019 bekend

2018-07-25

Op volgende data gaan de inschrijvingen voor de schoolvakanties voor schooljaar 2018-2019van start. De aanvraagperiode duurt steeds 2 weken, uitgezonderd de zomervakantie, waar deze 3 weken duurt:

-   Herfstvakantie:  vanaf dinsdag 11 september 2018 20h

-   Kerstvakantie: vanaf maandag 12 november 2018 20h

-   Krokusvakantie: vanaf maandag 21 januari 2019 20h

-   Paasvakantie: vanaf maandag 11 maart 2019 20h

-   Zomervakantie: vanaf maandag 22 april 2019 20h

 
De start van de inschrijvingen voor de jaaropvang is maandag 13 mei 2019 om 20 uur.

Vrijwilligerswerk met jonge kinderen

2017-02-03

Heel wat Leuvense onthaalouders en kinderdagverblijven zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die overdag vrij zijn en willen komen voorlezen, spelen of knuffelen met de baby’s en peuters die er worden opgevangen of die graag klusjes komen verrichten binnens- of buitenshuis. Word jij onze nieuwe vrijwilliger? Stuur een mailtje naar info@kinderopvangleuven.be of contacteer ons via 016/27 26 43 voor de mogelijkheden. 

Plan je een gezinsuitstap maar kijk je op tegen het meenemen van een buggy?

2016-08-15

Leen gratis een stadsbuggy in één van de Leuvense buggypunten: fietsenparking Rector de Somerplein, museum M, bibliotheek Tweebronnen en Abdij van het Park.